Anglia védőszentje: Szent György

Anglia védőszentje: Szent György

György lovagot leginkább a sárkányt legyőző szentként ismerik, azt azonban kevesen tudják, hogy ő a védőszentje Angliának, ünneplésének napja pedig minden év április 23-a. Ilyenkor az angolok hatalmas mulatságot csapnak, Londonban ezek központja minden esetben a Trafalgar tér.

Egyébként az Egyesült Királyság mind a négy országának más a védőszentje, de most csak Szent Györggyel foglalkozunk:
Wales - Szent Dávid (St David)
Skócia - Szent András (St Andrew)
Írország - Szent Patrik (St Patrick)
Anglia - Szent György (St George)

György életéről meglehetősen kevés feljegyzés maradt, ami nem véletlen, hiszen kr.u. 271 körül született és a történetéről szóló görög és latin eredetű legendák egymásnak több ponton is ellentmondanak.

Valószínűleg egy kappadókiai előkelő hellén (görög) családban született, majd apja halála után anyjával Palesztinába költözött. Miután anyját is elvesztette, Nicodémiában vállalt katonai szolgálatot. Kiváló fegyverforgató volt és parancsnoki képességeinek köszönhetően hamar magas tiszti beosztásba jutott. A Diocletianus-féle keresztényüldözés idején lemondott hivataláról, majd keresztány hitéért Dadianosz perzsa király tömlöcbe vetette és hosszú időn át kegyetlenül kínoztatta. Végül a palesztinai Lydda-Diospolisban, 303. április 23-án lefejezték – így vált vértanúvá, majd 494-ben Gelasius (I. Geláz) pápa avatta szentté.

Alakjához, emlékezetéhez számtalan legenda kapcsolódik, amelyekben sok, a kereszténységet is megelőző mítosz és mese élt tovább.

Szent György szobor - British Museum / photo: Idegenvezetés London

Az egyik legismertebb Sárkányölő Szent György legendája, melynek számtalan változata maradt fenn. Az egyik szerint a líbiai Silena város kapui előtt, egy tóban, egy rettenetes sárkány élt. Ha éhes volt, egészen a városfalig hatolt, és mérgező leheletével annyira megrontotta a levegőt, hogy ebbe sokan belehaltak. A lakók úgy döntöttek, hogy minden nap két bárányt áldoznak a sárkánynak, hogy jóllakassák azt.

Azonban eljött a nap, amikor már elfogytak a lábasjószágok a környéken, így abban egyeztek meg, hogy innentől minden nap egy embert áldoznak föl. Azt, hogy ki legyen az áldozat sorshúzással döntötték el és az egyik nap a király lányára került a sor. A királylány sírva köszönt el szüleitől és királyi öltözetben, egyedül ment el a tóhoz. Ott leült egy kőre, sírva, keseregve várta a sárkány érkezését.

Éppen arra lovagolt Szent György, és meghallotta a kesergést, leszállt a lóról, odament a lányhoz és megkérdezte, miért búslakodik.

A lány így felelt: „Nemes lovag, menekülj erről az átkozott helyről, különben velem halsz, mert mindjárt jön a sárkány, hogy megegyen!” 
Azonban György így válaszolt: „Bízzál bennem, és én Isten nevében megsegítelek.” 

Miközben még egymással beszélgettek, sziszegve előkúszott a sárkány a vízből. György ekkor fölpattant a lovára, keresztet vetett, és bátran vágtatott a szörnyeteg felé. Lándzsájával úgy megsebesítette a sárkányt, hogy az földre hullott.

A királylányhoz pedig így szólt: „Vesd le övedet és kösd az állat nyakára. Szelíd kutya módjára fog követni téged.” Amikor a város lakói meglátták a szüzet és a sárkányt, rémületükben felkiáltottak és menekülni akartak.

Azonban György ezt mondta: „Ne féljetek, mert Jézus Krisztus küldött engem hozzátok, hogy megszabadítsalak titeket a sárkánytól. Ezért higgyetek Istenben és keresztelkedjetek meg, akkor megölöm a szörnyeteget.” 

Erre megkeresztelkedett a király, a lánya és az egész népe. A király arannyal és ezüsttel halmozta el Györgyöt, aki azonban mindent szétosztott a szegények között. Még egy ideig a városban maradt, prédikált, megkeresztelte az embereket és jótetteket hajtott végre, végül továbbállt, hogy segíthessen a szegényeken, az elnyomottakon, és hogy hirdesse a kereszténységet.

Szent György megöli a sárkányt / Jacopo Tintoretto, Public domain, via Wikimedia Commons

A középkori Angliában Györgynek különösen nagy kultusza volt: Oroszlánszívű Richárdnak személyes védőszentje volt, és III. Henrik idejében az 1222-es oxfordi nemzeti zsinaton az angol királyság oltalmazójává nyilvánították. Magyarországon Károly Róbert 1326-ban alapította az első nem egyházi lovagrendet, ami szintén az ő nevét viseli.

Ha Londonon belül a City of London területére tervezünk belépni, akkor bizonyára találkozni fogunk egy nem túl régi ezüst színű sárkánnyal aki a City bejáratait őrzi. Jelenleg 14 ilyen sárkány áll szolgálatban és "védi" a City of London "kapuit", ezek közül kettő az 1800-as évek végéről, a többi az 1900-as évek végéről való.

Ugyanígy, a City címerét a 17. század eleje óta keretezi két sárkány, akik valószínűleg szintén a Szent György legendából származnak.

Londonban minden évben hatalmas ünnepséget rendeznek szeretett védőszentjük tiszteletére, melynek központi helyszíne a Trafalgar tér, a 2024-es ünnepség hivatalos oldalát ide kattintva böngészhetitek át.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee