Port Lockroy: a britek bázisa az Antarktiszon

Port Lockroy: a britek bázisa az Antarktiszon

Azt tudjuk, hogy a briteknek történelmük során igen kiterjedt gyarmataik voltak, ám a világhelyzet változása során ezeknek a nagy részét mára már elveszítették.

Van azonban néhány olyan pontja a világnak amit a britek ha rajtuk múlik soha nem fognak feladni. Ilyen például Gibraltár, a Földközi-tengerre érkező hajók ellenőrző pontja, a Falkland-szigetek Argentina mellet, mely a világkereskedelmi hajózás hasonlóan kiemelt ellenőrző pontja és van még egy izgalmas helyszín, az pedig Port Lockroy az Antarktiszon, azaz a déli sarkkörön.

Port Lockroy / Rob Oo from NL, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

A helyszín a nevét Étienne-Auguste-Édouard Lockroy francia politikusról kapta, 1904-ben ő finanszírozta a helyszín felfedezéséhez vezető expedíciót.

A kikötő a Palmer-szigetcsoport egyik szigetének, a Wiencke-szigetnek az északnyugati partján található.

Port Lockroy a világ legdélebben található emberek lakta bázisa, melynek története ott indult, hogy 1944-ben a II. világháború idején a britek az Operation Tabarin nevű háborús küldetés során állandó bázist létesítettek az addig csak a bálnavadász flották által használt antarktiszi (déli sarki) Port Lockroy kikötőben. Ez a titkos hadművelet a brit kormány eltitkolt küldetése volt arra vonatkozóan, hogy állandó jelenlétet létesítsenek az Antarktiszon és ezzel ősszefüggésben területi igényeket érvényesítssenek a Déli-sarkon.

Port Lockroy / Christopher Michel, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

1945 és 1962 között komoly légköri tudományos kutatásokat végeztek itt az Isten háta mögött, de végül aztán mindenféle munkálatokat más déli, nagyobb és fejlettebb kutatóbázisokra helyeztek át és Port Lockroy egy időre elnéptelenedett. 

Miután azonban felismerték, hogy ez a kikötő maradt az egykori Tabarin hadművelet egyetlen fennmaradt helyszíne, valamint hogy az itt végzett kutatások is komoly eredményeket hoztak, a helyszínt történelmi emlékhellyé minősítették és az egykori brit katonai bázist Port Lockroyban múzeummá alakították át.

HMS Scott, a haditengerészet kutatóhajója Port Lockroy közelében / POA(Phot) Ray Jones/MOD, OGL v1.0OGL v1.0, via Wikimedia Commons

1995-ben a BAS - British Antarctic Survey (azaz a Brit Antarktiszt Felmérők) csapata az UKAHT - United Kingdom Antarctic Heritage Trust (Egyesült Királyság Antarktiszi Örökség Védelmi Hivatala) közreműködésével jelentős helyreállítási munkálatokat végzett az épületeken, és időjárásállóvá tették azokat. 1996 óta ezt a déli bázist történelmi helyszínként és múzeumként kezelik, szezononként akár 18 000 látogatót is fogadva az Antarktisz legnépszerűbb látogatói célpontján, akik mind az óceánjárókon érkeznek egy rövid megállóra.

Maga Port Lockroy a britek érkezése előtt egyébként már több mint egy évszázada adott átmeneti otthont felfedezőknek, bálnavadászoknak, tudósoknak és tengerészeknek.

Port Lockroy / Christopher Michel, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Jelenleg a helyszínen található egy bájos kis posta és egy ajándékbolt is. A postahivatal a „Pingvin Post Office”, ami az Antarktisz leglátogatottabb turisztikai helye. A postahivatalban és az ajándékboltban használt fő pénznem az amerikai dollár, bár fontot és eurót is elfogadnak. A látogatók leveleket és képeslapokat küldhetnek a hely piros levelesládáján keresztül a világ bármely pontjára, bár hetekbe telhet, mire azok megérkeznek a célállomásra.

Az itt állomásozó személyzet másik fontos feladata a bázis közvetlen közelében élő gentoo pingvin (szamárpingvin) populáció figyelemmel kísérése. Érdekesség, hogy a jelenlegi kolónia először 1985-ben bukant fel itt, de a szigeten védettként tekintenek rájuk, így az ide érkező turistákat sem engedik a közelükbe.

Port Lockroy / Christopher Michel, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Ha esetleg kedved lenne egy ilyen különleges helyszínen eltölteni egy kis időt, akkor jó ha tudod, hogy minden szezonban október vége/november eleje és március vége között egy újonnan kiválasztott pár fős csapat látja el a bázis körüli feladatokat, mely feldatra mindig adott év márciusáig kell beadni a jelentkezéseket. A lényeg csak az, hogy a jelentkezőnek az Egyesült Királyságban bejegyzett lakhellyel kell rendelkeznie.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

cover photo: Liam Quinn from Canada, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Read more