Tudtad, hogy a Windsor csak egy felvett név?

Tudtad, hogy a Windsor csak egy felvett név?

Ha a brit királyi család jut eszünkbe, akkor nagyon sokszor csak úgy emlegetjük őket, hogy a Windsorok...pedig valójában nem ez a dinasztia családneve. A valódi nevüket Windsorra cserélték de hogy pontosan mikor és miért az egy igen érdekes történet...

Időben vissza kell mennünk először is Victoria királynő idejébe (1837-1901), akit korában nagy kerítőnőnek tartottak, ugyanis gyermekeit és unokáit politikai és családi viszonyok mentén különböző európai uralkodói családokba házasította be, ezzel is fenntartva ás kiszélesítve a brit királyi család kiterjedt kapcsolatrendszerét.

Ebbe az összetett európai családi szövevénybe érkezett az I. világháború 1914-ben, a Windsorokat tekintve viszont elsősorban a 1917-es év volt érdekes.

Annyit elöljáróban érdemes tudni, hogy maga a brit királyi család német származású, arról pedig hogy ez a német szál hogyan kapott helyet a brit trónon, egy kicsit többet ide kattintva olvashattok.

A lényeg azonban az, hogy maga Victoria is a német vonalon érkezett. Édesanyja nem beszélt angolul ezért egymás között a német volt a beszélt nyelv és az első időkben mikor a fiatal lány a trónra került, meglehetős németes akcentussal beszélte országa nyelvét. A népe sem fogadta kitörő lelkesedéssel, először mindenképpen az idegent látták benne, sőt mi több élete során nyolc merényletet is szerveztek ellene, sikertelenül. Idősebb korára azonban sikerült elfogadtatnia magát, sőt mi több, az emberek egyenesen megszerették a végül 63 évig uralkodó királynőjüket.

Victoria királynő / Alexander Bassano, Public domain, via Wikimedia Commons

Victoriának összesen 42 unokája volt, legtöbbjük komoly európai pozícióban, mint pl. V. György aki Nagy-Britannia uralkodója lett, II. Vilmos aki Németország császára valamint II. Miklós felesége Alexandra, aki az Orosz Birodalom cárnéja lett, a Romanov családból származó cár hitvese.

Victoriát a trónon fia Edward követte, VII. Edward néven (1901-1910), ő volt aki uralkodása alatt végig hivatalosan viselte a Szász–Coburg–Gotha nevet, mely név szintén Németországból érkezett, amikoris Victoria (teljes nevén Alexandrina Victoria) és unokatestvére Albert herceg (teljes nevén Francis Albert Augustus Charles Emmanuel Saxe-Coburg and Gotha) összeházasodtak.

Édesapja VII. Edward halála után Victoria unokája V. György néven került a trónra, de valami oknál fogva nem volt különöebben büszke német gyökereire, bár ehhez valószínűleg édesanyjának, Alexandra királynénak (született Schleswig–holstein–sonderburg–glücksburgi dán királyi hercegnő) is köze volt, mivel ő sem különösebben rokonszenvezett a család német ágával. A király az angolt kiválóan, akcentus nélkül beszélte, más nyelveken sem igen tanult meg.

V. György király / Jules-Ernest Livernois, Public domain, via Wikimedia Commons

Elérkezett azonban az első világháború időszaka, melynek főbb résztvevőire szintén érdemes egy pillantást vetni:
* britek - V. György király, Victoria királynő unokája
* németek - II. Vilmos német császár, Victoria királynő unokája
* oroszok - II. Miklós cár akinek felesége Victoria királynő unokája

Ezekben a vészterhes időkben Nagy-Britanniában felerősödtek a németellenes hangok és érzelmek, így a német felmenőkkel és német névvel rendelkező brit uralkodói család körül kezdett ritkulni a levegő. A német II. Vilmos császárt (V. György unokatestvérét) háborús uszítónak, az európai civilizáció eltiprójának, barbárnak állították be, minden ami német volt, elveszítette értékét.

V. György királynak nem maradt más választása, minthogy megváljon kompromittáló német eredetű Szász–Coburg–Gotha nevétől, helyette viszont villámgyorsan kellett egy sokkal angolosabban hangzót választania. Sokféle javaslat született, többek között Tudor, Stuart, Plantagenet, York, Lancaster vagy a név Fitzroy, amit valójában nem is tartottak elég angolosnak.

Végül a király magántitkára, egy bizonyos Lord Stamfordham volt az aki a Windsor nevet javasolta, mely akkor jutott eszébe, amikor épp az ezeréves kastély papírjait rendezgette. A javaslatot V. György szinte azonnal elfogadta és sebtében minden német méltóságáról, címéről és kitüntetéséről lemondott. A német anyanyelvű és származású angol nemesi családok neveit szintén ekkor változtatták angolosabb csengésűre, pl. a Battenbergből Mountbatten, a Teckből Cambridge lett. Apropó erre a Teck névre van egy történetem ami hozzánk magyarokhoz is kapcsolódik, ide kattintva elolvashatjátok.

1917. július 17-én azután a kiráyi udvar hivatalosan is kiadta a proklamációt, azaz ünnepélyes keretek között kihirdették a névváltoztatást.

Azt is érdemes azonban megemlíteni, hogy napra pontosan egy évvel később, azaz 1918. július 17-én egy másik nagyon fontos történelmi esemény is történt, mégpedig az orosz cári család a Romanovok kegyetlen kivégzése. A szülőket, azaz II. Miklós cárt, feleségét Alexandrát (Victoria királynő unokáját) és öt gyermeküket Máriát, Anasztáziát, Tatjánát, Olgát és a kis Alekszejt embertelenül legyilkolták a bolsevikok.

V. György brit király (balról) és unokatestvére II. Miklós orosz cár (jobbról) / Jules-Ernest Livernois, Public domain, via Wikimedia Commons

V. Györgynek meg lett volna a lehetősége hogy megmentse unokatestvérét és annak családját a biztos haláltól, de György nem merte elvállalni esetleges döntésének következményeit, hiszen ez direkt beavatkozásnak tűnhetett volna a háborús eseményekbe, ami meglehet hogy további nehézségeket szült volna a britek számára. A fennmaradt feljegyzések szerint Györgyöt és feleségét, Mária királynét élete végéig gyötörte a bűntudat amiatt, hogy lehetőségükben állt volna megmenteni a cári családot, azonban mégsem tették.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf