Titokzatos London: a London Stone

Titokzatos London: a London Stone

Londonhoz rengeteg mítosz és legenda kapcsolódik, ami nem is meglepő egy 2000 éves város esetében. Az egyik a sok közül egy, a City of London területén található mészkő darabhoz kapcsolódik, melyet igen nagy becsben tartanak, még külön bemutató fülkét is kialakítottak a számára a Cannon Street 111-es szám alatt.

Na de miért is olyan fontos ez a darabka kő és miféle legendák lengik körül?

Először is, a kő (hivatalos nevén London Stone) bemutatásának helyszíne is érdekes, ugyanis világéletében itt állt (legalábbis a szűk környéken), mióta feljegyzések vannak róla. Pontosabban eredetileg a középkori Candlewick utca déli részén, ami mai nevén a Cannon Street.

London Stone / GrindtXX, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Azonban abban a kérdésben mai napig nincs egyetértés, hogy valójában mi célt is szolgálhatott ez a mészkő darab London közepén, így az elmúlt több mint 10 évszázadban több legenda is fonódott köréje. Többek között at is, hogy ha helyet változtat, az azonnal a város pusztulásához vezet!

A legutóbbi elmozdítása a 2010-es évek derekán megtörtént, ugyanis a Cannon Street épületét átépítették és addig a kő a Museum of London vendégszeretetét élvezte, de a város még mindig áll, úgyhogy eddig szerencsénk volt. Sőt mi több, már a korábbi évszázadokban is mozgatták a követ a környéken de a beígért világvége nem érkezett el.

London Stone / Lord Belbury, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Na de nézzük sorban a különböző, ide tartozó legendákat.

A kő már itt állt a történelem előtti idők óta
Nos maga ez az elmélet megdőlni látszik, ugyanis a kő egy oolitos típusú mészkő, azaz egészen apró, gömbölyded szemcsékből épül fel, mely sekély tengerparti környezetben keletkezik úgy, hogy az ott lévő homokszemcsékre, amelyeket folyamatosan görget a hullámverés, mész rakódik ki. Ilyen mészköveket először a rómaiak hoztak magukkal a szigetre, amikor 2000 évvel ezelőtt megalapították Londont, akkor még Londinium néven. Elsősorban szobrászati célra használták ezt a jól megmunkálható mészkő fajtát - a római időkben a mai Cannon Street környékén állt a tartományi kormányzó palotája, így meglehet hogy annak előterében volt felállítva mint valamiféle emlékmű.

Római mérföldkő
Amikor a rómaiak Londont megalapították, ez a terület volt a Római Birodalom legnyugatibb tartománya, a távolságokat pedig a legenda szerint ettől a bizonyos mészkő darabkától mérték a birodalom ezen felén, tehát tekinthetjük korabeli mérföldkőnek is, bár erre a történetre szintén semmi bizonyíték nincs.

Ősi oltár a druida időkben
Született elképzelés arról is, hogy talán oltárként vagy áldozati kőként használhatták korábban, egészen pontosan a druidák ideje alatt, még mielőtt a rómaiak megérkeztek volna a szigetre. Erről az 1720-as években értekeztek először, de valójában minden hiteles tudományos alap nélkül.

Középkori angol uralkodók mágikus köve
A London Stone 1450 nyarán egy nagyon rövid időre belépett a történelembe, ugyanis amikor John (vagy Jack) Cade, a VI. Henrik korrupt kormánya elleni lázadás vezetője belépett Londonba, a kardjával a London Stone-ra ütve kijelentette, hogy "Én vagyok e város ura!". Ilyen korábban még nem történt, és az esemény leírása is leginkább Shakespeare VI Henrik királydrámájának második részéből ismeretes, amelyben Cade trónként ül a kőre, onnan kiáltványokat ad ki, és gyors ítéletet hoz az első szerencsétlen ember felett, aki megbántotta őt...bár ez csak színház, egyszerű fikció.

London mágikus szíve
A legendárium szerint, azokban az időkben amikor az első település létrejött a környéken, a falu közepén egy követ is felállítottak, mely körül a falusiak évente egyszer összegyűltek. A falu vezetője jövendő jólétük zálogaként ezeken a gyűléseken rendszeresen felajánlást tett a védőszenteknek, így meglehet ez a kő is egy ilyen mágikus helyszín volt.

London Stone (1927) / Simon Knott from Ipswich, England, CC0, via Wikimedia Commons

A kő őrzői
Egy modern mítosz szerint a kő őrzője a mindenkori City of London főpolgármestere, azaz a Lord Mayor, de ezt valójában sohasem iktatták be hivatalosan is a polgármester kötelezettségei közé. A kő maga 1972-ben Grade II osztályú műemlékvédelmi besorolást kapott, a föld amin pedig a korábbi St Swithin templom is állt - melynek falában volt eredetileg a kő bemutatva - a kővel együtt átszállt a föld tulajdonosára, akiről azonban nem sok hivatalos adat áll rendelkezésünkre.

A helyzet az, hogy a kő valódi funkciójáról a mai napig csak legendáink vannak, bár ez semmit nem von le a kő népszerűségéből és az őt körbelengő titok vonzerejéből.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

cover: Ethan Doyle White, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons