Miért kölcsönzik ételek London bizonyos utcáinak nevét?

Miért kölcsönzik ételek London bizonyos utcáinak nevét?

London utcáin sétálgatva sokszor rácsodálkozhatunk egy-egy utcanévre, de ez nem is meglepő, hiszen a belvárostól mért 6 mérföldes körön belül több mint 60 000 utca található.

Némelyik elnevezés története talán már a múlt ködébe veszett, de azért szép számmal találhatunk olyat, mely az évszázadok során is fennmaradt. Ma pont ezeket vizsgáljuk majd meg, és közülük is elsősorban azokat, melyek valamilyen ételféleségről kapták a nevüket, elsősorban a City of London, azaz az óváros területén.

Bread Street (Kenyér utca) EC4
Ez az utca a London keleti felén elterülő Cheapside városrészben található, mely a középkori angoloknak a piac helyét jelölte. Akkoriban ezek az utcácskák jelentették az alku helyét, pont úgy ahogyan az egy mai piacon is történik, azzal a különbséggel, hogy akkoriban ez a piac nagyobb, zajosabb és zsúfoltabb volt mint manapság. A főutcára nyiló apróbb utcácskák azon áruk után kapták neveiket, amelyeket akkoriban itt lehett kapni.

Az említett utca eredeti neve Bredstrate volt, mely az 1100-as évekből maradt ránk, de mivel idővel ez az utcácska vált a kenyérpiac helyszínévé, hamarosan átnevezték azt Bread Street, azaz Kenyér utcává. 1302-re I. Edward király még rendeletben is szabályozta, hogy kenyeret csak itt lehet árulni a City-ben és sehol máshol.

Milk Street (Tej utca) EC2
Még mindig a Cheapside-on járunk, ezt az utcát a 12. században Melcstrate néven emlegették, de hamarosan megváltoztatták azt Milk Street-re. A középkorban a tejtermelők itt értékesítették portékájukat, sőt volt hogy az utcán frissen is fejtek tejet.

Honey Lane (Méz utca) EC2
Egy másik út szintén itt, a cheapside-i élelmiszer piacon vezetett keresztül ami nem volt más mint a Honey Lane, és ahogy a neve is világossá teszi, itt a méztermelők értékesítették az áruikat.

Poultry Street (Baromfi utca) EC2
Szintén egy cheapside-i utcácska és talán nem is olyan nehéz kitalálni: itt a baromfikat adták-vették korábban. Az eladók az elkelt szárnyasokat a közeli Scalding Alley (azaz Forrázó Köz) házaiba küldték, ahol hazaszállítás előtt készségesen leforrázták és megkopasztották az állatokat - ma már ez az apró utcácska nem létezik.

Stew Lane (Pörkölt Lane) EC4
Természetesen ezen a hatalmas piacon nem csak nyers élelmiszerekhez juthattak a vásárlók, voltak akik szívesen készítették helyben is a harapnivalót. Ám ha azt gondolnánk, hogy ebben az utcácskában kis bográcsokban rotyogtatták a jobbnál jobb pörköltöket, akkor bizony rossz nyomon járunk. A középkorban ugyanis a ’stew’ szócska egészen márra utalt, ez esetben éppen egy nem túl kedves megnezevése volt az itt található számtalan bordélyháznak.

Pudding Lane (Pudding átjátó) EC3
Ha egyből hatalmas édesség hegyek ugranának be a név hallatán, akkor el kell keserítselek, ugyanis semmi hasonló nem volt megtalálható ezen az utcán. A középkorban a pudding szócska állati hulladékot vagy beleket jelentett mely gyakorlatilag a magyarázata miért hívják még mindig ’black pudding’-nak (fekete puddingnak) a véreshurkát Angliában.

Akkoriban is készítették már ezt az ínyencséget, állati bélbe töltötték a párolt vagy főtt húst, csakúgy mint azt mostanában is tesszük. A mai Monument megállótól nem messzire található ez az utcácska, sokáig ez volt a hentesek és mészárosok utcája, akik előszeretettel ürítették az állati hulladékaikat a közeli Temzébe.

Ettől eltekintve, az utcácska valami másról is híres, valami sokkal fontosabb dologról, itt ütötte fel ugyanis fejét at 1666-os pusztító várostűz, mely a történeti elbeszélések szerint Thomas Farriner pékségében keletkezett, valószínűleg egy nem megfelelően eloltott parázs következményeképpen.

Fish Street Hill (Hal utcai dombocska) EC3
Ezen a helyen már a 13. századtól halárusokat találhattunk, majd 1699-ben törvénybe is iktatták, hogy halat árulni csak itt lehet és sehol máshol a környéken. A Monument közelében megtalálható Fishmonger Hall (azaz a halkereskedők csarnoka) felügyelte a kereskedést a területen, ezért is találunk manapság annyi halárus boltot a környéken.

Cornhill (Kukoricadomb) EC3
Ezt az utcát Bank megálló környékén találhatjuk, egyike a három legrégebbi londoni utcának. Elnevezése az 1100-as évekre nyúlik vissza, amikor a korabeli alkalmi piacok még nem voltak összeköttetésben az egyéb helyszíneken feltűnő piacokkal. Nevéből is következtethetünk, ezen a helyen elsősorban kukoricát árultak a korai időkben.

Vine Street (Bor utca) EC3
Nehéz elképzelni, hogy az eső, a viszonylagos hűvös idő és az időnként feltűnő köd által sújtott Londonban valaha sikeres szőlőtermesztés folyt, pedig így volt, még a középkorban is. Az egyik ilyen szőlőskert itt volt megtalálható a közelben a mai Fenchurch Street környékén, de pl. a Westminster apátság melletti kolostor hátsó kertjében is megtermett a gyümölcs.

Wormwood Street (Üröm utca) EC2
Ez az utca nevét egy vadon növő gyógynövényről kapta melyet még manapság is alkoholos italokhoz kevernek, gondoljunk csak az ürmös borra. Az utca az IRA 1993-as merényleteiben komolyan megsérült, szinte teljesen újjá kellett építeni.

Lime Street (Mész utca) EC3
A 12. században Limestrate néven volt ismert, de ez ne tévesszen meg senkit, a névnek nem a ma ismert lime (zöldcitrom) nevű gyümölcshöz van köze. 900 éve a környéken mészégetők éltek és az előállított meszet itt a környékben, helyben értékesítették is. Erről az üzletről kapta nevét a ma is álló Limehouse station is, mely eredetileg olyan házakat jelentett ahol konkrétan a meszet égették.

Római mészégető maradványa / TimeTravelRome, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Garlick Hill (Fokhagyma domb) EC4
Évszázadokkal ezelőtt az import fokhagyma erre a területre érkezett elsősorban, így a londoniak között ez csak mint a Garlichythe vált ismerté. A kis dombocska alján találhattuk egykoron a nyüzsgő fokhagymapiacot.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee