Magyar lovak a brit királyi udvarban

Magyar lovak a brit királyi udvarban

Akár ha a képernyőn keresztül, avagy szerencsésebb esetben élőben lehetőségünk van megcsodálni a brit királyi udvar és a királyi hadsereg különböző eseményein részt vevő lovakat, el kell ismernünk, hogy válogatottan szép állatokról van szó.

Nem csoda, hiszen a lótartásnak és tenyésztésnek a brit szigeteken is igen komoly hagyományai vannak, szakembereik pedig folyamatosan keresik és kutatják a legalkalmasabb lovakat a világban, melyek csatlakozhatnának a már meglévő állományhoz.

Mivel Magyarország lovas nemzet ezért nem is csodálkozhatunk azon, hogy a brit királyi udvarban és a hadseregben is szolgálnak magyarországi tenyésztésből származó állatok.

A legutóbb 2024. június 21-én került átadásra két csodálatos, Szilvásváradon tenyésztett lipicai, hivatalos nevükön Neapolitano XXVII-44 Nelson (2018-as születésű herélt) és Incitato XVIII-3 Iveco (2016-os születésű herélt). A két 6 és a 8 éves ló nemzetközi szintű fogatos valamint hátasló kiképzést is kapott, kiválóan képzettek, átadásuk a windsori királyi kastély istállójában történt ünnepélyes keretek között.

balról: Cseri Dávid (Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója), Szalay-Bobrovniczky Kristóf (honvédelmi miniszer), Lord Henry Ashton, Hyde 4. bárója (Főlovászmester), Kumin Ferenc (magyar nagykövet) / fotó: Csomor Ádám

Ezek a lovak már ugyan hónapokkal korábban megérkeztek az Egyesült Királyságba, de a formális átadásra III. Károly hivatalos születésnapi ünnepsége (június 15) utáni héten került sor.

Az állatokat Lord Henry Ashton, Hyde 4. bárója vette át, aki III. Károly egyik bizalmasa, 2024. júniusától pedig a Master of the Horse (azaz a Főlovászmester) pozíciót tölti be a királyi udvarban. A Főlovászmester egyébként egy meglehetősen magas pozíció az udvarban, egészen pontosan a harmadik legmagasabb, az ő hatáskörébe tartozik minden, ami a lovakkal (és korábban az uralkodó kutyáival) kapcsolatos, valamint az istállók, a kocsiszínek, a ménes és korábban a kennelek felügyelete is. Mára már a Főlovászmester megjelenése formális lett, csak állami alkalmakkor látható egyenruhájában, különösen akkor, amikor maga az uralkodó is lóra száll.

Az átadási ünnepség során a két csodás ló megkapta a királyi dísztakarót is a hátára, ezzel mintegy megkoronázva a ceremóniát.

balról: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (honvédelmi miniszer), Lord Henry Ashton, Hyde 4. bárója (Főlovászmester), Kumin Ferenc (magyar nagykövet) / fotó: Csomor Ádám

Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy nem ez a két ló az első magyar tenyésztésű ló a brit állományban, mára már több mint húsz magyar fajtájú lovat vásárolt Nagy-Britannia hadserege a királyt szolgáló lovas alakulatai részére, legutóbb 2023. novemberében öt nóniuszt, egy lipicait, egy kisbéri félvért és egy sportlovat szerzett be hazánkból Nagy-Britannia hadserege.

Ha Londonban járunk, akkor a Royal Mews (azaz a Királyi Istállók) látogatható tereiben is ráakadhatunk egy magyar származású ló emlékezetére, csak elég figyelmesen kell az istállótérben olvasgatnunk.

Royal Mews, London / fotó: Idegenvezetés London

Ahogy a fenti képen is látni, a híres magyar ló neve Svejk, 2009-ben Magyarországon született, sőt mi több 2015-ben a híres Ben Hur című filmben is szerepelt.

Ez az újkori Ben Hur az 1959-es klasszikus film feldolgozása volt, benne pedig igen grandiózus lovas jeleneteket valósítottak meg, ugyanis a történet szerint a római időkben járunk. A film a zsidó származású Ben-Hur herceg történetét meséli el, akit gyermekkori jóbarátja Messala, a római hadsereg tisztje hamisan vádol árulással. Ben-Hur-t megfosztják nemesi címétől és rabszolgaságba kényszerítik, így hátra kell hagynia családját és szerelmét. Több évet tölt a tengeren hánykolódva, mielőtt bosszúra szomjazva hazatérne, de ehelyett megváltást talál.

Svejk színe a kiírás szerint a gyakori bay, ami a lovak szőrének színét jelöli, jellemzője a vörösesbarna vagy barna testszín, fekete sörénnyel, farokkal, fülszéllel és alsó lábszárakkal. A gelding ebben a kiírásban a herélt lovat jelenti.

Royal Mews, London / fotó: Idegenvezetés London

A legegyszerűbben a londoni lovas őrségváltás idején kerülhetünk szinte testközelbe ezekkel a gyönyörű állatokkal, amiről ide kattintva olvashattok egy néhány érdekes részlettel megspékelt ajánlót.

A bejegyzés elkészítéséhez segítséget nyújtott Cseri Dávid az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad vezetője, melyet ezúton is köszönök.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

cover photo: Csomor Ádám

Read more