Levendula mezők London körül

Levendula mezők London körül

A levendulát mindenki ismeri és illatát a legtöbben szeretjük is. 2018-ban Magyarországon az év gyógynövényének választották, ami nem is csoda, hiszen nálunk igen elterjedt a termesztése és sokrétű a felhasználása is.

photo by dewdrop157 on Pixabay

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. Latin neve is innen ered: lavare = mosni. Többféleképpen használták: testre kenték, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de akár száraz virágát a földre szórva is használták. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket, melyet a növény erős illatával magyaráznak.

photo by Rebekka D on Pixabay

Számos tanulmány bizonyította már, hogy a levendula illóolajai sok betegség esetén hasznosak, például a migrén, a fejfájás, a depresszió, a szorongás, a hangulatingadozás, a félelem és a kimerültség kezelésében. A levendula várandósság közben is használható és rájöttek, hogy hasznos lehet az ekcéma és a bőrgyulladás kezelésében is.

A háziállatok számára is hasznosak a levendula gyógyító tulajdonságai, ugyanis nemcsak nyugtatóként használják, hanem bolha- és tetűriasztóként is.

photo by Lesly Juarez on Unsplash

A levendulát az egészségügyön és a szépségiparon kívül, a desszertek, a zselatinok, az édességek és a teák ízesítésére is használják.

A levendula egy gyönyörű örökzöld félcserje, amely minden évben fantasztikus lila illatos virágokkal örvendeztet meg minket. Gondozása és nevelése igen egyszerű, tavasszal ültessük el a magokat a kert egy napos meleg részébe, így nyár végére már levendula illat töltheti be kertünket. Ha erre Londonban nincs lehetőség akkor sincs panaszra ok, ugyanis található több igen méretes, gyönyörű levendula tábla a városban vagy ahhoz igen közel.

Mayfield Lavender Farm - www.mayfieldlavender.com

cím: Mayfield Lavender Farm, 1 Carshalton Road, Banstead, SM7 3JA - belépődíj £4.00 felnőtteknek

Minden évben általában június második felétől a legszebb a levendulás, időjárás függő ugyan de kb. ekkorra borulnak az angliai levendulák teljes virágba. Ez a farm kb. 10 hektár méretű, található itt egy kis kévézó és egy picike bolt is ahol természetesen minden levendulából készült. Kutyusokat is szívesen látnak, de csak pórázon. Itt levendulát nem lehet szedni de friss, előre elkészített csokrokat lehet vásárolni a helyszínen.

Ha igazán szép képeket sikerült csinálni, akkor érdemes benevezni a házi pályázatra is, ahol a fődíj £200.

photo by pasja1000 on Pixabay

Carshalton Lavender Farm - www.carshaltonlavender.org

cím: Stanley Road Allotments, Oaks Way, Carshalton Beeches, Surrey SM5 4NQ

Ezt a levendulást csak és kizárólag társadalmi munkában gondozzák, segítő kezekre pedig mindig szükség van. Ha kedved lenne csatlakozni a csapathoz a következő e-mail címen jelentkezhetsz: info@carshaltonlavender.org
Évente egy hétvégét jelölnek ki, amikor megejtik a levendula aratását, ebben szintén várják a segítőket. Szedd magad akcióban már £2.00-tól haza tudtok vinni apró levendula csokrokat, de a weboldalukon és a helyszínen bővebb felvilágosítást is adnak a hogyanról.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee