Különleges London: az Állami Aranyhintó

Különleges London: az Állami Aranyhintó

Az angolok óvják hagyományaikat, de ezen belül a királyi család ha lehet, még jobban. A mindenkori uralkodónak nem csak jogai de legalább annyi kötelezettsége is van országával és népével szemben, hivatalos megjelenései pedig többnyire ceremóniálisak.

A kevésbé fontos ceremóniák közé rendre bekerülnek olyan alkalmak is, amikor a korona és annak tisztségviselői használatba veszik az évszázados kincseket.

Ezen nemzeti kincsek sorába tartozik a Gold State Coach (azaz az Állami Aranyhintó) is, amely használaton kívüli idejében egyébként a Royal Mews (azaz a Királyi Istállók) nevű kisebb múzeumban, a Buckingham Palota oldalában megtekinthető.

photo by Idegenvezetés London

Amikor az ember először találja magát szembe az Állami Aranyhintóval, az első dolog ami lenyűgözheti, az talán a mérete, ugyanis a hossza 8.8 méter, magassága 3.7 méter és súlya 4 tonna, ezért elébe mindig 8 lovat fognak akik viszont csak séta tempóig gyorsítanak.

A hintó tervezéséhez 1760-ban kezdtek hozzá és eredetileg III. György király 1761-es koronázására szánták, de végül Samuel Butler londoni kocsiépítő műhelye nem készült el vele időben. Egy évvel később, 1762-ben fejezték be, így ma már több mint 260 éves. Készítésekor a költsége 7661 angol font volt, ez ma körülbelül 2 millió fontot jelentene.

photo by Idegenvezetés London

A hintó a legelső útját végül 1762. november 25-én tette meg, ekkor az uralkodó a parlamenti megnyitóra hajtatott. Maga a kocsi egyébként a harmadik legrégebbi ilyesfajta hintó Nagy-Britanniában, a legidősebb 1698-ból a The Speaker’s State Coach (a Parlament elnökének kocsija), utána következik 1758-ból a Lord Mayor of London's Coach (a City of London polgármesterének kocsija) és csak ezek után 1762-ből a Gold State Coach (az Állami Aranyhintó).

photo by Idegenvezetés London

Az egyetlen észrevehető változtatás a kocsi eredeti terveihez képest Viktória királynő halála után történt, fia VII. Edward király ugyanis eltávolíttatta a kocsis bakját a hintó elejéről mert az zavarta a kilátást a bent ülők számára. Manapság a hajtók lovaglóülésben ülnek valamelyik lovon és úgy irányítják a hintót. Egyenruhájuk az elmúlt 260 év alatt semmit sem változott.

Persze az sem volt mindegy, hogy miféle lovak húzták a hintót, ugyanis mióta használatban volt, csak és kizárólag a királyi család számára fenntartott krém színű lovak húzhatták a kocsit. Azután a sors végülis úgy akarta, hogy V. György király lett az utolsó uralkodó, aki ilyesféle lovakkal utazhatott a koronázási szertartására, mert a nehezen tenyészthető színváltozatú lovak végül ki is haltat az udvarból.

Windsor Grey lovak III. Károly koronázásán / John Pannell from Watford, UK, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Az Állami Aranyhintó 1831 óta, IV. Vilmos király koronázása óta minden koronázáson részt vesz, így volt ez 2023. május 6-án a III. Károly király koronázásakor is, amikor szintén az említett nyolc, Windsor Gray fajtájú ló húzta, egészen pontosan: Icon, Shadow, Milford Haven, Echo, Knightsbridge, Tyrone, Meg és Newark.

Érdekesség, hogy II. Erzsébet királynő koronázásán a következő nyolc ló volt szolgálatban a hintó előtt, melyek szintén mind Windsor Grey fajtájúak voltak, valamint a tradíció szerint mindegyiket születésükkor - a Hampton Court palotában lévő lovardában - maga a királynő nevezett el: Cunningham, Tovey, Noah, Tedder, Eisenhower, Snow White, Tipperary és McCreery.

photo by Idegenvezetés London

A kocsi a feltételezések ellenére nem tömör aranyból készült, hanem fából, viszont aranyozott és rengeteg szimbolikus figura díszíti:
* elején 2 Triton: a haditengerészeti győzelmekre utal, más magyarzat szerint viszont őrzik a hintó kerekeit és felügyelik a jó hír terjedését
* elején gyümölcsök: készítésekor a művészetek és a tudomány szeretetére utalt
* tetején 3 kerub: Anglia, Skócia és Írország védőszellemei, kezükben a brit állami koronát tartják
* festett panelek: Giovanni Cipriani Angliában élő olasz művész festette őket, római isteneket és istennőket ábrázolnak

A tradícó szerint a hintóban csak a mindenkori uralkodó és hitvese utazhat.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

cover photo: Idegenvezetés London