Titokzatos London: A Knollys Rose ceremónia

Titokzatos London: A Knollys Rose ceremónia

London bizonyos részein igencsak összesűrűsödik a történelem, az évszázadok mintha csak egymásra torlódnának. A City of London ebből a szempontból különösen kiemelt helyszín, tekintve itt alakult ki a város legősibb magja mintegy 2000 évvel ezelőtt.

Sok egyéb szokás mellett létezik egy 1381-ből származó, azaz majd 650 éves ceremónia melyet azóta is - kisebb kihagyásokkal - megrendeznek. Dióhéjban annyit tudunk róla elmondani, hogy egy bizonyos kertben leszednek egy szál piros rózsát és azt végig sétáltatva a City utcáin, átadják a Lord Mayor-nak, azaz a City városrész polgármesterének.

AndyScott, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Na de miért tesznek ilyet?

Időszaktól függetlenül, London minden utcájában engedély köteles volt egy új épület felhúzása, vagy egy már meglévő átalakítása. Engedély nélküli építkezés esetén a város leggazdagabb vagy legbefolyásosabb embere is komoly büntetésnek vagy rosszabb esetben lebontásnak nézett elébe.

1381-ben egy bizonyos Constance Knollys nevű hölgy aki a londoni City kerületben lakott, állítólag bosszankodott a házukkal szemben lévő cséplőföldről felszálló pelyvapor miatt, ezért megvette a telket és egy jóval barátságosabb rózsakertté alakította azt. Azonban később igénye támadt gyaloghidat is építtetni, hogy elkerülje a sokszor sáros utcát amikor átkel a kertbe, így egy 4 méter magasban átívelő hidat is építtetett végül az út fölé.

Szerencséjére férje Sir Robert Knollys tapasztalt katona, egy meglehetősen tehetős polgára volt a városnak és bár komoly büntetést szabtak ki az engedély nélküli építkezés miatt, a híd maradhatott a helyén. Később a büntetés megfizetésétől is eltekintettek és elegendő volt egy szál vörös rózsa képében jelképesen leróni a büntetés összegét, melyet a City akkori polgármesterének kellett személyesen átnyújtani.

Azóta minden évben egy frissen vágott vörös rózsával emlékeznek az esetre és rójják le az utódok is a kiszabott büntetést.

AndyScott, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

A ceremóniát a Tower of London közelében, az All Hallows by the Tower nevű templomban tartják, többek között az egykori Knollys család mai leszármazottjai jelenlétében.

A közeli Seething Lane-en található egy kis park ahonnan a minden évben levágott rózsaszál származik, ugyanis ez annak a rózsakertnek az egykori helye ahová a valamikori híd átvezetett.

A rózsát a Master of the Company of Watermen and Lightermen of the River Thames egyik tagja nyisszantja le, akik gyakorlatilag a VIII. Henrik által szabályzott, folyami kiképzett csónakosok leszármazottai.

Miután az egybegyűltekhez intézett rövid beszédben mindenkit biztosítanak róla, hogy engedéllyel vágják le a rózsaszálat, azt egy kék bársony párnára helyezik, rátűzik, majd a plébános a közeli utcákon keresztül - a vendégek által követve - elviszi azt a Mansion House-ba, a City polgármesterének munka- és lakóhelyére, ahol a Lord Major (azaz a polgármester) már várja a menetet.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

Read more