Hol van London mértani közepe?

Hol van London mértani közepe?

A Londontól való hivatalos távolságok mérését a város közepén található Charing Cross állomástól kezdik, mely ha a térképre tekintünk valóban úgy tűnik mintha a város közepe lenne.

Azonban ez a hagyomány nem pontos mérési eredményeken alapul, sokkal inkább egy középkori történelmi eseményhez köthető.

Hogy a történetet megismerjük, több mint 700 évet kell visszautazzunk az időben, I. Edward angol király uralkodásának idejére 1290-be. Ebben az évben az uralkodó egy fontos hivatalos utazáson vett részt fent északon Skóciában és már türelmetlenül várta, hogy felesége a spanyol származású Eleanor of Castile is csatlakozzon hozzá.

Eleanor of Castile (fotó: Richard Croft)

Az asszony utazása közben azonban megbetegedett, láza magasra szökött és nem sokkal Lincoln városa után (Londontól kb. 240 km-re) egy Harby nevű vidéki falucskában meg is halt. A holttestet ezután bebalzsamozták és a gyásztól megtört I. Edward utasítására visszaszállították Londonba hogy a Westminster Abbey-ben méltóképp felravatalozhassák és eltemethessék, de az út lovakkal akkoriban 12 napig tartott.

A mélyen gyászoló I. Edward király elhatározta, hogy mind a 12 helyen ahol útban Londonba megáll a gyászmenet, egy-egy "Eleanor-keresztet" helyeztet el, emlékképpen. Ezek a következő helyeken voltak láthatók, közülük már csak 3 látható eredeti szépségében:
* Lincoln
* Grantham
* Stamford
* Geddington (eredeti, a legjobb állapotban)
* Hardingstone (Northampton mellett, eredeti)
* Stony Stratford
* Woburn
* Dunstable
* St. Albans
* Waltham (eredeti)
* Westcheap
* Charing Cross, London (1865)

Az Eleanor-kereszt Geddingtonban  / by Richard Humphrey, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Érdekesség, hogy az 1864-ben megnyitott Charing Cross vasútállomás előtt álló csodálatos torony valójában 1865-ből származik és alapvetően marketing célokat szolgált, mégpedig hogy a vasútállomásnál lévő, akkoriban megnyitott The Clermont Hotel szolgáltatásait népszerűsítse.

Az "Eleanor-kereszt" Londonban, 1865-ből  / a Adam Bishop, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Az eredeti középkori emlék-kereszt a Trafalgar tér déli oldalán állt (pont ott, ahol ma I. Károly király lovasszobra áll) amit sajnos 1647-ben az Angol Polgári Forradalom idején megsemmisítettek. A mai lovas szobor talapzata mellett egy emléktábla jelzi is, hogy a közúti távolságokat az Egyesült Királyságban a mai napig is ettől a ponttól mérik.

I. Károly lovasszobra Londonban / KB Thompson, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Ennek az I. Károlyt ábrázoló lovas szobornak a története érdekes, ugyanis az Angol Polgári Forradalom idején ezt a szobrot is beolvasztásra ítélték, hiszen a királyság intézményét hirdette. Készítője John Rivet azonban elrejtette és a beolvasztás bizonyítékaként mindenféle egyéb bronz törmelékeket mutatott az érdeklődőknek. Amikor azután 1660-ban visszaállították a királyságot és I. Károly lefejezett uralkodó fia mint II. Károly került trónra, akkor Rivet eladásra kínálta a megmentett szobrot az új uralkodónak, akivel meg is köttetett az üzlet.

A legújabb kori technikák alkalmazásával azonban sikerült a város pontos mértani közepét is meghatározni - az úgynevezett ’földrajzi súlypontot’ - mely a következő koordinátákon található: 51 ° 30'37.6 "N 0 ° 06'56.3" W, egy névtelen, vasból készült Temzére néző utcai padnál a londoni King's College előtt.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf