A londoni közlekedés turistáknak

A londoni közlekedés turistáknak

London mindig is csábító úticél volt, azonban ha valaki nekiáll a látogatását megszervezni, sokszor visszaretten attól, hogy mekkora is ez a város valójában és hogyan tud majd eligazodni a számtalan metró és buszjárat között.

Most ebben leszek a segítségetekre, ugyanis ha egyszer megértettétek, hogy hogyan is épül fel London tömegközlekedési rendszere, onnantól már pofonegyszerű lesz közlekedni a városban.

Ide kattintva kezelhetőbb méretben tekinthetitek meg a London teljes metró térképét, valamint a DLR (Docklands Light Railway), az Overground és a legújabb fejlesztés, az Elizabeth Line útvonalait.

Ha figyelmesek vagytok, akkor a metrótérképen a szürke és fehér mezőkben számokat fedezhettek fel, ezek a zónákat jelölik, amelyek egyre magasabbak ahogyan a központtól távolodunk, ennek az utazási költség kalkulálásában van jelentősége a metró esetében.

Érdemes azt is tudni, hogy Londonban elsősorban az irányitószám (postcode), a látványosság neve avagy a legközelebbi metró megálló neve alapján tájékozódunk, ezek valamelyikének ismerete esetén könnyedén tudunk útvonalat tervezni a londoni közlekedési társaság hivatalos oldalán, de valójában a Google Maps útvonaltervezője is elég jól tud segíteni.

Ha specifikus telefonos applikációkat kerestek, akkor érdemes ezeket is átnézni:
* TfL Go
* Citymapper

Először is kezdjük ott hogy hogyan lehet légi úton megközelítve a várost, a reptérről a legügyesebben bejutni London központjába.

Heathrow reptér

A London nyugati részén található reptérre elsősorban a British Airways gépei és egyéb nem fapados légitársaságok repülnek. Az összes londoni reptér közül innen a legegyszerűbb a bejutás a városba és talán az egyik leggyorsabb is. Az árak 2023 elején érvényes árak, meglehet hogy azóta ezekben már történt változás!

1.) Metró (egy út £6.30)
A Heathrow reptérről legkönyebben a Piccadilly Line (kék) metróval tudunk a központba utazni, az út kb. 50 perc a Piccadilly Circus-ig.

2.) Vonat - Heathrow Express (retúr £37)
Heathrow reptérről a Paddington állomásig megállás nélkül utazhatunk, a teljes menetidő mindössze 15 perc. A jó előre online beszerzett jegyek lehetnek a jelzett árnál kedvezőbbek, 16 év alatt pedig teljesen ingyenes a szolgáltatás.

3.) Vonat - Heathrow Connect (retúr £12.60)
Heathrow reptérről több állomás érintésével utazhatunk a Paddington állomásra, a teljes menetidő kb. 1 óra.

4.) Busz - National Express (retúr £16)
A reptérről az A4 jelű busz közlekedik Victoria Coach Station nevű megállóhoz, az út kb 1 óra. Érdemes pontosan érkezni a buszhoz, de ha esetleg késne a gép, akkor azért általában felengednek 1-2 busszal később is.

Luton reptér

Londontól észak-nyugatra található a lutoni reptér, ahová elsősorban a Wizzair és egyéb fapados járatok érkeznek.

1.) Vonat - www.thetrainline.com (retúr £28)
Lutonból a Luton Airport Parkway nevű vasútállomásról indulnak a szerelvények, innen a St. Pancras vasútállomásra 25 perc az út. A vasútállomás és a reptér között pár percenként induló kis shuttle vonattal mehetünk, aminek a díja utanként £4.90.

2.) Busz - National Express (retúr £18)
A reptérről az A2 jelű busz közlekedik Victoria Coach Station nevű megállóhoz, az út kb 1 óra 50 perc. Érdemes pontosan érkezni a buszhoz, de ha esetleg késne a gép, akkor azért általában felengednek 1-2 busszal később is.

3.) Busz - Terravision (retúr £23)
A reptérről a 757 jelű busz közlekedik Victoria Coach Station nevű megállóhoz, az út kb 1 óra 50 perc.

4.) Busz - Arriva Bus (retúr £23)
A Terravision céggel együtt üzemeltetik a buszokat, a reptérről így ugyanaz a 757 jelű busz közlekedik Victoria Coach Station nevű megállóhoz, az út kb 1 óra 50 perc.

5.) Busz - EasyBus (retúr £22)
A National Express busztársasággal együtt üzemeltetik a buszokat, így az A2-es buszt kell keresni, az út Victoria Station nevű megállóig 1 óra 50 perc.

Gatwick reptér

Gatwick reptér Londontól délre található, elsősorban az Easyjet és a Wizzair gépei használják, valamint egyéb fapados járatok.

1.) Vonat - Gatwick Express (retúr £36.80)
Gatwick reptérről a Victoria Station nevű állomás megálló nélkül 30 perc. Oyster kártyával is be lehet lépni a vasútállomáson, ekkor a jegy egy útra £19.80. A vonatok 15 percenként indulnak.

2.) Vonat - www.thetrainline.com (retúr £30-36 körül)
Gatwick reptérről két irányból is megközelíthetjük Londont, az egyik Victoria Station felé, ez 30 perc és ekkor a retúr viteldíj £30 körül van, a másik irány pedig St. Pancras Station nevű állomás, ekkor a retúr viteldíj kb. £36 körül van az út pedig 45-60 perc.

3.) Busz - National Express (retúr £18)
A reptérről az A3 jelű busz közlekedik Victoria Coach Station nevű megállóhoz, az út kb 1 óra 50 perc. Érdemes pontosan érkezni a buszhoz, de ha esetleg késne a gép, akkor azért általában felengednek 1-2 busszal később is.

Stansted reptér

Londontól észak-keleti irányban talállható Stansted reptér, elsősorban a Ryanair gépek használják, valamint egyéb fapados járatok.

1.) Vonat - Stansted Express (retúr £32.70)
A vasútállomás egyenesen a reptér alatt található, innen Liverpool Street Station nevű megálló 50 perc alatt érhető el. Ha ketten utaztok és nem biztos a visszaút ideje, akkor érdemes a WebDuo kedvezményt igénybe venni, mert így irányonként, fejenként £18.15 a viteldíj. Ha hárman vagy négyen utaztok együtt és egyszerre foglaltok Stansted Express jegyet, akkor a Group Discount megoldással 33% kedvezmény jár.

2.) Busz - National Express (retúr kb. £22)
Stanstad reptérről 3 irányból közelíthetjük meg Londont, Victoria Station nevű állomásig 2 óra az út.
A6 busz: Stansted reptér - Victoria Coach Station (buszállomás) - kb. 2 óra
A8 busz: Stansted reptér - Bethnal Green - kb. 1 óra 30 perc
A9 busz: Stansted reptér - Stratford Bus Station - kb. 50 perc

3.) Busz - Terravision (retúr £24-£28)
opció 1: Stansted reptér - Victoria Station - az út kb. 1 óra 30 perc
opció 2: Stansted reptér - Liverpool Street Station - az út kb. 1 óra 15 perc

4.) Busz - EasyBus (retúr £22)
A reptérről a Victoria Station nevű megállóig 2 óra az út.

Nos ha tehát bent vagyunk Londonban és szívesen neki indulnánk várost nézni, jó ha tudjuk, hogyan is érdemes használni a tömegközlekedést.

A következő módokon utazhatunk a városban:
* busz
* metró - 11 vonal
* villamos (csak dél-London egyes részein)
* DLR (Docklands Light Railway) - a HÉV-hez hasonló, kelet-Londonban
* Overground (hasonló mint a metró csak a föld felett jár)
* Elizabeth Line - föld alatt és felett is jár a város keleti és nyugati részét köti össze

Ha szállást keresgéltek, akkor a következő szempontokat érdemes figyelembe venni, természetesen a pénztárca függvényében:
* Parlament és környéke - rengeteg minden bejárható gyalogosan
* a Temze déli oldala, nem túl messze a folyótól - kicsit olcsóbb mint az északi oldal
* külsőbb kerületek (max. 3-as zónáig hogy ne menjen el sok idő és pénz utazgatással) - a lényeg hogy metró megálló legyen séta távolságban
Ide kattintva szálláskeresgéléshez is találtok egy kis segítséget.

Fontos tudni, hogy 10 éves kor alatt a gyerekek ingyen utaznak Londonban a tömegközekedésen (max. 4 gyerek/felnőtt)!

Ha magyar bankkártyával közlekedtek, a következőkre érdemes figyelni:
* minden külföldön indított tranzakciónak otthon külön extra banki költsége van
* legyen a kártyán engedélyezve a külföldi használat
* legyen engedélyezve nagyobb összegű napi költés a kártyán

Viszont ha szeretnétek a banki költségeken csökkenteni, használjatok megbízható, virtuális bankkártyát, mint a Wise, Monzo avagy a Revolut. Ezek működnek telefonon keresztül applikáció formájában és fizikai bankkártya formában is.

Vonaljegyet készpénzzel nem lehet sehol vásárolni, a londoni tömegközlekedést csak bankkártyával, Oyster kártyával avagy napi jeggyel tudjuk használni.

Oyster kártya

Ez gyakorlatilag egy műanyag feltöltő kártya amit Londonban a tömegközlekedésben használhatsz, ha nincs vagy nem akarod a bankkártyád használni. Az Oyster kártyákat a metróállomásokon lévő automatákból tudod beszerezni, a letéti díja kártyánkánt £7. Ezen felül amilyen összeget rátöltesz a kártyára az automatánál, annyit fogsz tudni leutazgatni a városban. Az automatáknál ellenőrizheted az egyenleged is bármikor, ha szükséges akkor pedig bármikor tudsz tölteni az Oyster kártyádra.

A londoni látogatásod végén ha már nincs szükséged többé az Oyster kártyára és kevesebb mint £10 maradt rajta akkor azt szintén az automatánál visszaválthatod (refund gomb) de érdemes tudni, hogy csak készpénzben tud a gép visszaadni, valamint a depozit £7 nem jár vissza és refund után a kártya is érvénytelenné válik, többé nem használható! Ha jönnél még Londonba, avagy van bárki más a családban, baráti körben aki később hasznát venné az Oyster kártyádnak, akkor érdemes azt megtartani.

Travelcard

Ez tulajdonképpen egy bérlet, amiből van napos, hetes, havi és éves. Ugyanúgy zónákra van osztva a metró és vasút esetében, csak nem érinteni, hanem a beengedő kapu nyílásba kell tenni, avagy buszon/villamoson a sofőrnek kell megmutatni és a metróállomásokon az automatából lehet őket beszerezni, avagy ha van személyzet is az állomáson, akkor tőlük az ablaknál.

Fontos, hogy naptári napra szól, nem 24 órára, de másnap 4:30-ig utazhatunk még vele.

Általában akkor éri meg az egy hétre szóló Travelcard, ha legalább 5 napot utazunk vele Londonban, ennél rövidebb időszakra valószínűleg az Oyster olcsóbb választás, de persze a legolcsóbb a virtuális bankkártya.

A zónák és a vásárolt időtartam szerinti díjak ide kattintva megtalálhatók.

Busz és villamos - £1.75/út

Felszállás a buszra/villamosra mindig az első ajtónál, leszállás a hátsó ajtó(k)nál!
Felszálláskor a bankkártyát vagy az Oyster kártyát a vezető melletti sárga leolvasóhoz kell érinteni. Személyenként egy-egy kártya szükséges, mert a rendszer nem tudja értelmezni, ha egymás után többször is oda érintjük ugyanazt a kártyát a leolvasóhoz.

A busz/villamos viteldíj 1 órahosszán keresztül érvényes, ezen idő alatt akárhányszor át lehet szállni és bármilyen messzire lehet utazni, az 1 óra letelte után azonban újra számlázzák a viteldíjat ha újra érintjük a kártyánkat.

Azt is jó tudni, hogy bármennyit utazunk is egy nap busszal/villamossal, £5.25-nél többet nem fizetünk majd a nap végén, ez a legtöbb amit egy nap levonhatnak tőlünk.

Ha nincs bankkártyád és Oyster kártyád sem, akkor még mindig utazhatsz napi jeggyel amit a nagyobb metróállomásokon tudsz beszerezni az automatából, avagy ha van személyzet is az állomáson, akkor tőlük az ablaknál, az ára pedig £5.90.

Metró, DLR, Overground, Elizabeth Line - változó díjak

A londoni közlekedési társaság hivatalos metró térképén jól látszik, hogy a város 9 zónára van osztva, egyre távolodva a központtól. A népszerű látnivalók szinte mind az 1-es és 2-es zónában találhatóak, ezt érdemes tudni.

Metrót, DLR-t, Overground-ot vagy az Elizabeth Line-t használva belépéskor és kilépéskor is oda kell érintenünk a bankkártyát vagy az Oyster kártyát a sárga leolvasóhoz (akkor is ha nyitva a kapu), különben keletkezik egy lezáratlan utazásunk, ami azzal jár, hogy a közlekedési társaság az arra a vonalra vonatkozó legmagasabb díjat fogja kiszámlázni, azaz mintha elmentünk volna a végállomásig.

A londoni közlekedéshez minden esetben annyit elegendő tudnunk, hogy hol vagyunk és hogy hová tartunk, egészen pontosan hogy a londoni metrótérkép alapján hol helyezkednek el a helyszínek.

Tőlünk északra, délre, keletre vagy nyugatra? - ugyanis ez fogja meghatározni, hogy pl. egy metrómegállóban melyik irányt kell válasszuk:
* észak - northbond
* dél - southbond
* kelet - eastbond
* nyugat - westbond

Ha metrózunk, mindig szemmagasság fölé kell tekintsünk a peronon, ugyanis ott van jelezve hogy ha át kell szállnunk akkor melyik irányban van a mi vonalunk vagy éppen a kijárat. A metróalagutak falán pedig részletes táblákat találunk az összes megálló nevével azon a bizonyos vonalon. Ha a keresett megálló neve nincs említve, akkor több mint valószínű, hogy nem az a vonal kell nekünk. Kb. ennyi, ezzel minden fontosat tudunk is a londoni közlekedésről.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

Read more