Egy sötét viktoriánus titkok: a londoni Holywell Street (18+)

Egy sötét viktoriánus titkok: a londoni Holywell Street (18+)

Valószínűleg sokan gondolják úgy, hogy a 19. századi viktoriánus korszak (azaz Viktória királynő uralkodásának ideje 1837-től 1901-ig) maga volt a megtestesült erkölcsiség. A helyzet az, hogy ez messze nem volt így és bár a felszínen ebből nem sok látszott, de a mélyben a dolgok nem sokban különböztek, attól, ahogyan manapság is vannak.

Ha az 1880-as években egy kis sétát tettünk volna a londoni Holywell Streeten, valószínűleg hatalmas meglepetés ért volna minket. Az egykor a Strand (azaz a Trafalgar tér környékén) található szűk kis utcácska mára már a környéken folyó átépítések miatt eltünt ugyan, de emlékét számos korabeli rajz és fotó őrzi.

Holywell Street, London / Philip Norman, Public domain, via Wikimedia Commons

Akkoriban ezt a szűk, zegzugos kis utcát faszerkezetű házak határolták, melyeknek alsó részében mindenféle boltok és kis üzletek voltak kialakítva. A The Times magazin szerint azonban ez a környék maga volt az erkölcsi fertő, ’a leghitványabb utca a civilizált világban’ ugyanis itt alakult ki a város - egyébként tiltott - pornográf központja.

Az itt található üzletek nagy része első látásra könyesboltnak vagy antikvariumnak tűnhetett, azonban valójában olyan anyagokat találhattak itt a 19. századi látogatók, melyek a kor erkölcsi prédikációival szöges ellentétben álltak. Minden ide betérő látogatót a tulajdonosok bizalmatlanul méregettek, ami nem is csoda, hiszen a legutolsó amire szükségük volt, egy álruhás rendőr nyomozó, hiszen a kínált szolgáltatás tökéletesen illegális volt.

Ezekben a boltokban a kornak megfelelően szinte minden elérhető volt, kezdve a könyveken, magazinokon, fényképeken, szexuális segédeszközökön és minden egyéb olyan eszközön vagy dekoráción át, mely egy meghitt vagy akár egy csoportos aktus során előkerülhetett.

Természetesen ez az ’erkölcsi fertő’ sokáig nem maradhatott titokban, az akkori városi elöljárók csak a teljes megsemmisítést tudták elfogadni, mint megoldást. Ma az utcácskának már nyoma sincs, az egyetlen dolog ami rá emlékeztet egy szobor mely William Ewart Gladstone-t ábrázolja (négyszeres brit miniszterelnököt) a St Clement Danes templomocska előtt, mely szobor pont az eltűnt utcácska irányába néz.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf