Casanova londoni bosszúja

Casanova londoni bosszúja

Casanováról a csábítóról, azaz eredeti nevén Giacomo Girolamo de Seingalt-ról már sok mindent hallhattunk, de azt kevesen tudják, hogy egy időben Londonba tette át székhelyét.

Eredetileg Velencéből származott, saját bevallása szerint 1725-ben egy velencei színész család legidősebb fiaként látta meg a napvilágot majd egy igen jóképű, intelligens fiatallá cseperedett. A paduai egyetemen tanult, már 17 évesen jogi diplomát szerzett, mely végzettséggel az egyház berkein belül adódott volna lehetősége dolgozni, de ő minden ilyesféle munkát igen unalmasnak talált, így inkább a saját vágyaitól hajtva a csábítás művészetében mélyedt el.

Casanova / Kelly Galbraith, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Komoly költségekkel járó életmódját finanszírozandó folyamatosan újabb bevételek után kutatva vetődött azután angol földre, mígnem 1763-ban a londoni Soho-ban álló Greek Street 47 szám alatti ház bérletéről állapodott meg.

Angliában az állami lottó ötletét szerette volna pénzzé tenni, így kapcsolatain keresztül bebocsáttatást nyert III. György királyhoz (uralkodott: 1760-1820) is, aki azonban nem igazán lelkesedett az ötletért.

III. György király / Workshop of Allan Ramsay, Public domain, via Wikimedia Commons

Eközben Casanova újsághirdetések által ismerkedett, mondván az apartmanjához keresi a "megfelelő" bérlőt. Meglehetősen sok fiatal nőt hallgatott meg, mígnem a sors összehozta a gyönyörű, svájci illetőségű Charpillon nevű hölggyel.

Casanova teljesen oda volt Charpillon-ért és hamarosan be is költöztette őt valamint édesanyját egy Chelsea városrészben lévő elegáns házba, néhány másik nőismerősével együtt.

Londoni női divat 1760 környékén / English, 18th Century, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Nem kellett sokat várni, a botrány ugyanis kirobbant, miután Charpillon súlyos testi sértéssel vádolta meg Casanovát, amiért akkoriban rendszerint életfogytiglan volt az ítélet. Casanovát le is tartóztatták és a City of Londonban lévő Newgate börtönbe zárták. A bíróság előtt azonban nem állt meg a vád és végülis a csábítót szabadon engedték.

Persze ő nem hagyta ennyiben a megaláztatást és komoly bosszúra készült.

Szabadulása után pár nappal egy papagájt vásárolt, amelynek naponta tucatszor ismételte a következő mondatot: "Charpillon nagyobb bárcás mint az anyja!", egészen addig, míg a madár tökéletesen meg nem tanulta azt.

Ezután Casanova megfizetett egy embert, hogy fel alá sétálgasson a papagájjal naphosszat azon az utcán ahol Charpillon lakott...

A hölgy nagyjából két hónapig bírta a folyamatos megszégyenítést, mígnem ő és édesanyja összepakolták a holmijukat és elhagyták a várost.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf