Amikor sör hömpölygött London utcáin

Amikor sör hömpölygött London utcáin

Több mint 200 évvel ezelőtt történt az eset Londonban, egészen pontosan 1814. október 17-én, amikoris a város legnagyobb szörfőzdéjének fából készült tartályai nem bírták tovább a nyomást és a baleset következtében több mint 1,4 millió liter sör hömpölygött ki a város utcáira.

Csak hogy el tudjátok képzelni a mennyiséget, ez egy mai olimpiai úszómedence tartalmának valamivel több mint fele.

A sörfőzde tulajdonosa a Meux and Company Brewery volt, mely 1810-ben nyitotta meg a The Horse Shoe (azaz A Lópatkó) névre keresztelt sörgyárát a mai Tottenham Court Road-on, habár ott korábban, egészen pontosan 1764-től működött már sörfőzde, más kezekben. A környék akkoriban London legnépesebb kerületének számított, az itteni utcák olcsó bérlakásaiban főként prostituáltak, nincstelenek és bűnözők éltek.

A sörfőzde legnagyobb tartálya 6.7 méter magas volt, benne pedig 3 500 hordónyi, azaz nagyjából 570 000 liter barna sört vagyis portert érleltek. Ez a mennyiség elegendő lett volna 1 millió embernek egy-egy pint sörre. (1 pint = 0,56 liter)

Az említett 1814. október 17. délutánján a fából készült tartályt összetartó egyik vaspánt a terhelés miatt elpattant, az erjedésben lévő félkész sör pedig olyan erővel ömlött ki a tartályból, hogy még a sörfőzde kökerítését is kidöntötte. Eközben néhány másik tartály is megrongálódott, így összességében 1,4 millió liter ment veszendőbe, a robbanűsokat pedig még 8 km-nyi távolságból is hallani lehetett.

A hatalmas erejű áradat a környéken 4,5 méteres hullámokkal tarolta le a környékbeli házakat, melyek közül kettő azonnal összedőlt, az egyikben anya és lánya veszítette életét, egy másikban pedig egy elveszített hozzátartozó virrasztását tartották az alaksorban ahol összesen négyen estek csapdába és haltak meg.

A kutatások szerint összesen kilenc ember veszítette életét a szerencsétlenségben, néhány sörfőzőmunkást pedig még idejében sikerült a romok alól kimenekíteni.

Persze a balesetnek haszonélvezői is voltak, ugyanis a közeli utcákból hamarosan több száz ember indult meg mindenféle edényekkel hogy megmentsenek valamennyit az ingyen sörből.

A feljegyzések szerint még hónapokkal a baleset után is fertelmes bűz terjengett a környéken, elég sokára sikerült teljesen feltakarítani a söráradat maradványait.

A károk felmérése után kiderült, hogy a sörgyárnak £23 000-os kára keletkezett, ami mai értéken 2,2 millió angol fontot jelent, de végül a biztosító és a belétó bíróság segítségével az eset nem vitte csődbe a vállalkozást.

Azonban tanulva az eddigiekből, a fa tartályokat hamarosan felváltották a fémből és betonból készült tárolók, majd 1921-ben a sörfőzést áttelepítették a wandsworth városrészbeli Nine Elms sörgyárba. Egy évvel később, 1922-ben a sörfőzdét magát is lebontották, ma már részben a Dominion színház áll a helyén.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee