A világ legnagyobb szőlőtőkéje Londonban

A világ legnagyobb szőlőtőkéje Londonban

Azt már nagyon sokszor leírtam, hogy Londonban gyakorlatilag minden van, de most újra ezt kell mondjam, ugyanis gondoltátok volna-e, hogy a nyugat londoni, ma is látogatható Hampton Court Palace-ben van a világ legnagyobb termő szőlőtőkéje a The Great Vine?

Valószínűleg nem, mert sem a sziget időjárása, sem a briteknek a világ borászatában elfoglalt helye ezt nem indokolná, ennek ellenére mégiscsak így van.

A tőke ma több mint 250 éves, még 1768-ben ületették III. György király (1760-1820) idején, fajtáját tekintve Great Hamburg (Vitis vinifera 'Schiava Grossa'), egy nagyszemű, édes, vörös szőlő, amit elsősorban fogyasztásra használnak, borkészítésre kevésbé alkalmas.

The Great Wine / Margaret Sutton, wikimedia.org

Akkoriban Lancelot Brown irányítása alatt történt a Great Vine elültetése, melyhez a vessző az essexi Valentines Mansionből származott. Ez a 1696-ban épült kastély az akkori Canterbury érsek özvegyének készült és a mai napig is látogatható, lenyűgöző birtok.

A szőlőt vesszőnként kifeszítve termesztik - lassan be is növi a neki épített üvegházat - ugyanis a viktoriánus kertészek úgy gondolták, hogy ez a módszer nagyobb termést eredményez.

Akkoriban Viktória királynő a Great Vine tőkén érett szőlőt küldette a windsori királyi háztartásba és ha ott tartózkodott, a Wight-szigeti Osbourne Houseba is. Viktória fia, VII. Edward király azonban úgy döntött, hogy a Hampton Palace szőlőtőkéjén termett gyümölcsre nincs többé szüksége és inkább adják azt el a palota látogatóinak. Manapság a palota boltjában a szeptemberi betakarítás során az előre csomagolt szőlőből bárki vásárolhat, de csak és kizárólag ebédidőben.

Osbourne House, Isle of Wright / Mrscooke, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

A különleges szőlőtőke átlagos termése körülbelül 272 kilogramm évente, de 2001 őszén ez 383 kilogramm lett, ami ma is a valaha volt legjobb termésnek számít.

A téli nyugalmas időszak után februárban megindul az élet a szőlőben, megjelennek a rügykezdemények a növényen, melyet a kijelölt szőlőgondozók kiemelt figyelemmel követnek. Ha az új hajtások elérik a 2,5-5 cm-t, akkor elkezdik csökkenteni a hajtások számát, ezzel is formálva, segítve a szőlő munkáját.

Közvetlenül virágzás után pedig a fürtök számát érdemes csökkenteni, hogy a megmaradtak minnél dúsabbak és egészségesebbek legyenek. Később a nyár folyamán némi levélritkítást is végeznek, hogy a napfény az érő gyümölcsszemekre essen.

A szemek augusztus hónapban feketednek be, de még legalább három hétig kell a tőkén lógjanak mire szüretelhető állapotba kerülnek. A betakarítás pontos időpontját mindig a palotában szolgálatot teljesítő Vine Keeper dönti el.

A szőlőtőke 1887-ben már 1,2 méteresre hízott, ma pedig már 4 méter, leghosszabb ága 36,5 méter.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee