A világ legnagyobb szőlőtőkéje Londonban

A világ legnagyobb szőlőtőkéje Londonban

Azt már nagyon sokszor leírtam, hogy Londonban gyakorlatilag minden van, de most újra ezt kell mondjam, ugyanis gondoltátok volna-e, hogy a nyugat londoni, ma is látogatható Hampton Court Palace-ben van a világ legnagyobb termő szőlőtőkéje a The Great Vine?

Valószínűleg nem, mert sem a sziget időjárása, sem a briteknek a világ borászatában elfoglalt helye ezt nem indokolná, ennek ellenére mégiscsak így van.

A tőke ma több mint 250 éves, még 1768-ben ületették III. György király (1760-1820) idején, fajtáját tekintve Great Hamburg (Vitis vinifera 'Schiava Grossa'), egy nagyszemű, édes, vörös szőlő, amit elsősorban fogyasztásra használnak, borkészítésre kevésbé alkalmas.

The Great Wine / Margaret Sutton, wikimedia.org

Akkoriban Lancelot Brown irányítása alatt történt a Great Vine elültetése, melyhez a vessző az essexi Valentines Mansionből származott. Ez a 1696-ban épült kastély az akkori Canterbury érsek özvegyének készült és a mai napig is látogatható, lenyűgöző birtok.

A szőlőt vesszőnként kifeszítve termesztik - lassan be is növi a neki épített üvegházat - ugyanis a viktoriánus kertészek úgy gondolták, hogy ez a módszer nagyobb termést eredményez.

Akkoriban Viktória királynő a Great Vine tőkén érett szőlőt küldette a windsori királyi háztartásba és ha ott tartózkodott, a Wight-szigeti Osbourne Houseba is. Viktória fia, VII. Edward király azonban úgy döntött, hogy a Hampton Palace szőlőtőkéjén termett gyümölcsre nincs többé szüksége és inkább adják azt el a palota látogatóinak. Manapság a palota boltjában a szeptemberi betakarítás során az előre csomagolt szőlőből bárki vásárolhat, de csak és kizárólag ebédidőben.

Osbourne House, Isle of Wright / Mrscooke, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

A különleges szőlőtőke átlagos termése körülbelül 272 kilogramm évente, de 2001 őszén ez 383 kilogramm lett, ami ma is a valaha volt legjobb termésnek számít.

A téli nyugalmas időszak után februárban megindul az élet a szőlőben, megjelennek a rügykezdemények a növényen, melyet a kijelölt szőlőgondozók kiemelt figyelemmel követnek. Ha az új hajtások elérik a 2,5-5 cm-t, akkor elkezdik csökkenteni a hajtások számát, ezzel is formálva, segítve a szőlő munkáját.

Közvetlenül virágzás után pedig a fürtök számát érdemes csökkenteni, hogy a megmaradtak minnél dúsabbak és egészségesebbek legyenek. Később a nyár folyamán némi levélritkítást is végeznek, hogy a napfény az érő gyümölcsszemekre essen.

A szemek augusztus hónapban feketednek be, de még legalább három hétig kell a tőkén lógjanak mire szüretelhető állapotba kerülnek. A betakarítás pontos időpontját mindig a palotában szolgálatot teljesítő Vine Keeper dönti el.

A szőlőtőke 1887-ben már 1,2 méteresre hízott, ma pedig már 4 méter, leghosszabb ága 36,5 méter.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

Read more

Magyarok Londonban: Sass Flóra, az első magyar női Afrika-kutató

Magyarok Londonban: Sass Flóra, az első magyar női Afrika-kutató

Megkockáztatom, hogy alig néhányan hallottatok Sass Flóra (helyenként Szász) magyar származású, londoni kötődésű Afrika kutatóról, pedig nem csak felfedezései de élete is meglehetősen érdekes. Sőt mi több, Ugandában emléktáblát találunk az emlékére, de erről egy kicsit később. Kezdjük a történetet ott, hogy 1841-ben egy székely kisbirtokosi családba Nagyenyeden megszületett egy

By Agota