A londoni West Norwood temető katakombái

A londoni West Norwood temető katakombái

Néhány évvel ezelőtt a dél-londoni West Norwood temetőben tettem egy majd 3 órás séta túrát egy, a helyszínt kitűnően ismerő ma már nyugdíjas vezető segítségével. El kell ismerni, hogy az ilyen helyek a történelem és a várostörténet olyan keresztmetszetét adják, melyet nehéz bárhol máshol a városban ilyen koncentrációban megtalálni.

A séta egészen a helyi krematórium alatti katakombákig vezetett, mely egy igazi viktoriánus borzongató csodavilág.

fotó: Idegenvezetés London

London a történelem során mindig is nagyobbacska városnak vagy egyenesen kora metropoliszának számított így mindenképpen gondoskodni kellett az évszázadok alatt eltávozott lakosok elhelyezéséről is, így egy-egy városi sírkert idővel meglehetős méreteket öltött.

Magyarországon a városok, falvak szélén, templomok mellett, de általában a lakott terület végén találjuk a temetőket, de mivel London az elmúlt évszázadok alatt rohamosan terjeszkedett, az egykori városszéli temetők ma már jócskán a belvároshoz közeli kerületeket képezik, így nem egy történelmi temetőt ma már a városban, lakott területen, házak között találunk.

fotó: Idegenvezetés London

A 19. században, a város lakosságának megállíthatatlan terjeszkedése miatt új temetőkre lett szükség, ekkor kezdték el építeni a “Csodálatos hetek” néven ismert hét varázslatos és méretes temetőt, melyek a következők:
* Kensal Green
* West Norwood
* Brompton
* Highgate
* Nunhead
* Abney Park
* Tower Hamlets

fotó: Idegenvezetés London

Sajnos ma már a West Norwood temető katakombái nem látogathatóak, mivel a temető elsősorban adományokból él, így az állagmegóvásra már nincs igazán keret.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more