A londoni Trafalgar térre minden évben Norvégiából érkezik a nemzet karácsonyfája. Na de miért pont onnan?

A londoni Trafalgar térre minden évben Norvégiából érkezik a nemzet karácsonyfája. Na de miért pont onnan?

A legtöbb londoni tudja, hogy a Karácsony környékén a Trafalgar téren felállított nemzet karácsonyfája már jó ideje minden évben Norvégiából érkezik.

Amellett, hogy ez egy igazán nemes gesztus az északiaktól, az ajándékozás egy másik, sokkal tragikusabb történetet is rejteget.

Történt ugyanis, hogy a német hadsereg 1940-ben megszállta Norvégiát és az éppen regnáló VII Haakon királynak menekülnie kellett. Londonban talált átmeneti szállásra ahol lehetővé tették számára, hogy egy emigráns kormányt alakítson, melyet azutan később csak a ’londoni kabinet’ néven emlegettek. Az ellenállási mozgalom londoni központja South Kensington kerületben, a Prince’s Gate épület együttes volt és hála a brit segítségnek Oslo végül 1945-ben a háború befejezése után visszanyerte függetlenségét.

A norvégok nagyra becsülték a britek segítségét a nehéz időkben, így 1947 óta minden évben egy hatalmas lucfenyőt küldenek a brit fővárosba, mely azután a nemzet karácsonyfáját jelképezve, feldíszítve áll a téren az ünnepek alatt.

Diliff, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Na de hogy az égősorok miért függőlegesen díszítik a fát és miért nem spirálisan körben, ahogy pl. Magyarországon is szokás? Azért, mert ez a módja a norvég karácsonyfa díszítésnek...azért ez kedves viszonzás az angoloktól!

Sarah Gillett, Norvégia brit nagykövetének szavait idézve ’A fa sokkal több mint a hála jele, szimbóluma ez a Norvégia és Nagy-Britannia közötti hosszan tartó barátságnak.’

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: by Gerd Altmann from Pixabay