A londoni ’talált tárgyak osztálya’

A londoni ’talált tárgyak osztálya’

Naponta hozzávetőleg 1200, utazás közben elveszett tárgy kerül be a londoni talált tárgyak raktárába, mely 2019 októbere óra már nem a Baker Street-en üzemel, ugyanis az iroda és a raktár átköltözött a Pelham Street-re, South Kensington városrészbe. Ha ide kattintasz a hivatalos weboldalon találod magad.

Ez az 1200 igen magas számnak tűnhet, de gondoljunk bele, a közel 10 milliós létszámú Londonban naponta a tömegközlekedésében hozzávetőleg 3.7 millió metrón és 6.4 millió buszon történő utazást regisztrának, de ebbe a megőrzőbe kerülnek a londoni taxikban felejtett értékek is.

A talált tárgyak osztálya 1933 óta üzemelt a Baker Street-en, bár az utábbi időben már kinőtte az ott elérhető raktárt. A számtalan alkalmazott minden nap azon dolgozik, hogy a magányos tárgyak mihamarabb visszakerülhessenek jogos tulajdonosaikhoz, ami a megnyitástól számítva a mai napig, ez 15 millió esetben sikerült is.

Az 1950-es években a leggyakrabban elveszített tárgyak között a kesztyűk vezettek, de idővel ez is változott. Gondolhatnánk, hogy manapság talán már a mobiltelefonok az elsők, de meglepő módon ezek csak másodikak a listán, vezető helyen az Oyster kártyák és más egyéb utazasra jogosító igazolványok szerepelnek. De az emberek sűrűn hátra hagyják szemüvegjeiket, bankkártyáikat, teljes pénztárcájukat, esernyőjüket, kulcsaikat, hátizsákjaikat valamint kabátjaikat is.

A beérkező gazdátlan tárgyak egy számítógépes katalógusba kerülnek, megkönnyítve a tárgyak későbbi azonosítását. Az elveszett tulajdonokat meghatározott ideig tárolják, a legtöbb esetben ez 3 hónap. A bekerült tárgyak negyede visszakerül eredeti tulajdonosához ugyan, de rengeteg esetben meg sem próbálják megkeresni őket, gondolván biztosan elvitte azt valaki így örökre elvesztek. A valóságban azonban a londoniak nagyon becsületesek - föleg a drágább tárgyak esetében - a mobiltelefonoknál, pénztárcáknál, laptopoknál a megtalálási siker 40%-os.

Persze azért időnként igen furcsa tárgyakat is találnak a londoni metrókon és buszokon, ide tartozik pl. a műszem, művégtag, műfogsor, 125 kg datolya, mell implantátum, kitömött sas, kerti csúszda, hamvak egy urnában, két emberi koponya egy táskában...

Ezen furcsaságok közül a két koponya egy szórakozott professzorhoz tartozott, a mell implantátum pedig egy futárhoz, aki az egyik Harley Street-en működő kilinikához kellett volna hogy leszállítsa azokat.

Az elveszett telefonok - míg az akkumulátorok bírják - reggelente különös koncertet adnak, ugyanis 7 és 9 óra között rendszeresen megszólalnak rajtuk a beállított ébresztők.

A nem keresett tárgyak néhány hónap elteltével a TFL (Londoni Közlekedési Társaság) tulajdonába kerülnek és a legtöbbször elárverezik őket vagy alapítványokhoz kerülnek, de vannak amiket megsemmisítenek.

A cím, ha esetleg szükség lenne rá:
63-81 Pelham Street, South Kensington, London SW7 2NJ
https://tfl.gov.uk/help-and-contact/lost-property

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more