A londoni Savoy Hotel szerencsehozó macskája

A londoni Savoy Hotel szerencsehozó macskája

Már több mint egy évszázada tartja magát a hiedelem a londoni Savoy luxushotelben, hogy ha 13-an ülnek a vacsoraasztalnál, akkor valami szerencsétlenségre lehet számítani.

Ennek elkereülése érdekében minden ilyen alkalommal az asztalhoz "ültetik" a ház fából készült fekete macskáját Kaspar-t is, akinek nyakában fehér asztalkendő lóg és terítékként egy tálka tejet helyeznek elébe.

Kaspar mint formára nyírt bokor a Savoy bejárata előtt

A szokás egészen pontosan 1898-ból származik, amikor a dúsgazdag dél-afrikai gyémántmágnás Woolf Joel egy bankettet adott a szállodában 13 vendégének. Az utolsó pillanatban az egyik vendég lemondta a megjelenést, így a házigazdával együtt 13-an maradtak. Az egyik vendég figyelmeztette a társaságot, hogy a 13-as meglehetősen szerencsétlen szám, sőt később még azt is hozzátette, hogy aki legelsőként hagyja majd el az asztaltársaságot aznap este, az lesz az első aki a közülük meghal.

Néhány hét elteltével érkezett is a hír, hogy Joel-t irodájában, Johannesburgban lelőtték.

Savoy Hotel, London / Payton Walton, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

A Savoy Hotel vezetőségét sokkolták a halálesetről érkezett hírek, de a hotel jó hírnevéért még ennél is jobban izgultak. Áthidaló megoldásuk az lett a 13 fős vacsoratársaságok számára, hogy ilyen esetben egy főt a személyzetből még pluszban leültettek az vacsorához, hogy az újabb katasztrófát elkerüljék.

Érthető módon ez a megoldás a vendégek között nem okozott osztatlan sikert, így 1927-ben Basil Ionides aki a Savoy teljes belső újratervezéséért felelt, készített egy két láb magas azaz kb. 60 centiméteres fekete macska szobrot, ami azután átvette a 14. vendég szerepét a vacsoráknál.

Amikor Kaspar éppen nem egy vacsorán vesz részt, akkor az előtérben van kiállítva, a többi vendég nagy örömére.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf