A legszínesebb brit katonai seregszemle: Trooping the Colour

A legszínesebb brit katonai seregszemle: Trooping the Colour

Az Egyesült Királyság hadereje (angolul British Armed Forces, azaz „Brit Fegyveres Erők”) a hadászati erőkből, a szárazföldi erőkből, a légierőből, a haditengerészetből és a tengerészgyalogságból áll.

Aktív állománya 240 200 fő, tartalékos állománya 195 300 fő, de szükség esetén további 12 046 268 főnyi lakosság mozgósítható. Ezek óriás számok és ennek a hatalmas haderőnek az éves dísszemléje - 1748 óta - összekötve a mindenkori uralkodó hivatalos születésnapjával egy igazán látványos parádét eredményez, melynek neve Trooping the Colour.

photo: Corporal Paul Shaw/MOD, OGL v1.0OGL v1.0, via Wikimedia Commons

A seregszemlén képviselteti magát a brit haderő, valamint a nemzetközösség, azaz a volt brit gyarmati országok hadseregei. A hadseregben minden egységnek megvan a maga színe és zászlaja, amit régi időkben a csatatéren a zászlósok mindig jól látható helyen lobogtattak, mintegy igazodási pontot adva a katonáknak harc közben.

A parádé mindig június második szombatján kerül megrendezésre a londoni Horse Guards Parade nevű téren, a St. James's park mellett, ahová az uralkodó lovaskocsival hajtat a Buckingham Palotából a Mall-on át, lovas testőrei kíséretében. Itt azután szemügyre veszi a különböző egységeket, majd először az abban az évben kijelölt egység majd a teljes megjelent katonaság díszlépésben felvonul az uralkodó előtt aki tisztelgéssel köszönti őket.

photo by skeeze from Pixabay 

A zenét a nagyjából 400 fős, mindenféle regimentekből származó zenészek adják, majd mikor az uralkodó visszatér a Buckingham Palotába - ahol újabb felvonuló egységek várják - a közeli Green Parkban ágyúkból leadják a 41 üdvözlő lövést, majd a királyi család a palota erkélyén megtekinti az épület fölött elrepülő királyi légierő bemutatóját. Jó tudni, hogy a repülők 2024-ben délután 12.45 és 1.10 között repülnek át a Buckingham Palota fölött.

Red Arrows, elit brit pilóták csapata / Konflikty.pl (Attribution or Attribution), via Wikimedia Commons

A nagyszabású katonai parádét a fő dátum előtt kétszer is elpróbálják, ezeken az alkalmakon bárkinek lehetősége van jelen lenni, ha az év elején amikor kihirdetik az időpontokat, elég gyorsan lecsap a mindössze néhány fontos jegyre. Érdemes figyelni, a következő linken pedig időben foglalni: https://qbp.army.mod.uk/

Na de hogy is van az hogy egy brit uralkodónak két születésnapja van?

A szokás a 18. századból eredeztethető, oka pedig nagyon prózai: a kiszámíthatatlan brit időjárás. Az első uralkodó II. György volt (1727-1760), aki 1748-ban úgy határozott, hogy valódi téli születésnapja helyett a Trooping the Colour ünnepséggel egyidejüleg ünnepeljék meg őt is nyáron.

Maga a Trooping egyébként még korábbra, II. Károly uralkodása idején (1660 – 1685) indult útjára, így ma már nagyjából 350 éves, bár az első időkben nem rendezték meg minden évben, mint manapság.

Egyébként nincs kizárva, hogy az újabb uralkodó, azaz Vilmos herceg trónra lépésével ez a nyári hagyomány véget érhet, ugyanis ő június 21-én született, majdani utóda, elsőszülött fia pedig július 22-én.

photo: Matthew Smith, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Na és honnan jött ez a furcsa név, hogy Trooping the Colour?

A brit hadsereg ezredzászlóit történelmileg „Colours” (azaz "Színek"-nek) nevezték, mert a különböző egységek katonái által viselt egyenruhák színeit és az azon viselt jelvényeket vonultatták fel. Az ezredzászlók fő feladata volt, hogy gyülekezési pontot biztosítsanak a csatatéren, ami azért volt fontos, mert a mai modern kommunikáció nélkül a csapatok túlságosan könnyen elbizonytalanodhattak és elszakadtak az egységüktől az összecsapások során.

Ahhoz hogy az adott ezred katonái pontosan tudják, hogy hogyan néz ki a saját zászlajuk, azt rendszeresen látniuk kellet, így fiatal tisztek rendszeresen vonultak magasra tartott zászlókkal a katonák között. Ezt a vonulást nevezték "Trooping"-nak (azaz "Csapatozás"-nak), innen a mai katonai bemutató elnevezése is.

Anna, királyi hercegnő lóháton a Trooping the Colour ünnepségen 2023-ban / Katie Chan, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

A fenti képen a 2023-ban 72 éves Anna királyi hercegnőt láthatjátok testvére, III. Károly király parádéján, lóháton. Egyenruhája a Blues and Royals ezredesi egyenruhája, a parádén pedig mint Gold Stick-in-Waiting , azaz formális testőri szerepben vett részt, az uralkodó személyes kísérőjeként. Maga a formális testőri kíséret még a Tudor időkből maradt a mai brit királyi házra.

A lenti linken egy 5 perces összefoglalót láthattok az eseményről a BBC jóvoltából, a dolog érdekessége pedig az, hogy a felvétel 360 fokos technologiával készült, azaz a sarokban található kis navigációs gombbal gyakorlatilag körbe fordulhattok a videó megtekintése közben.

Ez a videó pedig megmutatja a 2022-es parádét egy órában, igen érdekes kommentárokkal a résztvevőkről.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

cover: by skeeze from Pixabay