A brit Királyi Gárda titkai

A brit Királyi Gárda titkai

Ha a londoni Buckingham Palotánál járunk, az egyik legfontosabb részlet melyet szemügyre akarunk venni, minden esetben a skarlátvörös egyenruhában és medveszőr kucsmában őrt álló katonák, egészen pontosan a King's Guards (Királyi Gárda) tagjai.

Bár itt meg kell jegyezzem, hogy az őrség tagjai csak nyáron viselik a vörös egyenruhát, ugyanis télen egy vastag szürke hosszú kabát kerül fölé.

A legendárium szerint az egyenruha vörös színe sem véletlen választás eredménye, ugyanis a korai időkben amikor kézifegyverekkel vívták a csatákat ez pont megfelelő szín volt az esetleges vérfoltok elfedésére, arról nem is beszélve, hogy akkoriban a vörös posztó nem volt túl drága és előállítása is viszonylag egyszerű eljárás volt.

Az őrség tagjai már messziről felismerhetők a hatalmas medveszőr kucsmáikról, melyekhez a medveszőrök a távoli Kanada hegységeiből érkeznek. Nem véletlen, hiszen valaha Kanada is brit gyarmat volt, arról nem is beszélve, hogy a Sziklás hegységben komoly medve populációk élnek, amelyek számát tervezett kilövésekkel tartják karban. Ezeknek a kilőtt medvéknek a szőrét azután felvásárolja a brit hadsereg és kucsmát készít belőle a katonái számára. Egy-egy kucsma egyébként meglehetősen sokáig bírja, sokaknak akár több tíz éves is lehet a fejfedője mire cserére szorul, így évente csak 50-100 darab készül a hadsereg számára.

Furcsa lehet hogy a kucsma szíja nem áll alatt halad hanem a katonák alsó ajkának vonalában, de erre is van egy praktikus elmélet, miszerint ha közelharcban a súlyos (általában 2-4 kg, vizesen pedig még ennél is több) medveszőr kucsma hátrabillen és az a katona nyakára szorul, akár komoly problémát is okozhat, míg így ha csak az alsó ajak környékén fut a szíj, a legtöbb mi történhet, hogy egyszerűen leesik.

Maga az igen magas medveszőr kucsma a harcokban elrettentésként is szolgált, hiszen így a katonák regimentben jóval magasabbnak tűntek mint az ellenség.

Azt is érdemes tudni, hogy szolgálatot teljesítő őrhöz hozzáérni szigorúan tilos, valamint beszélni sem érdemes hozzájuk, mert nem fognak válaszolni, sőt valószínűleg még csak a szemkontaktust sem veszik fel.

A náluk lévő fegyver úgy tudni jobbára nincs megtöltve, de erről általános állásfoglalást a brit hadsereg még sohasem adott ki, így előfordulhatnak olyan helyzetek amikor bizony töltött fegyverrel állnak őrt a katonák.

A őrség tagjai akik pl. a Buckingham Palotánál is szolgálnak, a Brit Királyi Hadseregen belül a Household Division részleghez tartoznak. Ennek a részlegnek 7 alegysége van, 5 gyalogezred (Foot Guards) és 2 lovassági ezred (Household Cavalry). A lovasokkal pl. a Whitehall nevű széles út mentén, a lovasőrség központi épületénél találkozhatunk, itt ők adják a napi szolgálatot.

A Kings's Guards (Királyi Gárda) két lovasezrede a következő:
* Life Guards
* Blues & Royals

A Kings's Guards (Királyi Gárda) öt gyalogezrede a következő:
* Grenadier Guards
* Coldstream Guards
* Scots Guards
* Irish Guards
* Welsh Guards

Ezeket a fent említett ezredeket ránézésre, nagyobb távolságból is meg lehet egymástól különböztetni, csak tudni kell, hogy az ember mit is kell hogy figyeljen. Elsősorban a medveszőr kucsmát, ugyanis azon a tollak színe azonnal beazonosíthatóvá teszi az gyalogezredet.
* Grenadier Guards - fehér toll a bal oldalon
* Coldstream Guards - piros toll a jobb oldalon
* Scots Guards - nincs toll
* Irish Guards - kék toll a jobb oldalon
* Welsh Guards - zöld-fehér-zöld toll a bal oldalon

Horse Guards by Colin Smith, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

A lovas ezredek viseletén szintén vannak szembetűnő különbségek, elsősorban a sisak tollán és az egyenruha színében:
* Life Guards - piros zubbony, fehér toll
* Blues & Royals - kék zubbony, piros toll

Ugyanígy a gyalogezredelnél fontos az egyenruha elején és a mandzsettán a gombolás elrendezése is, ez a legendárium szerint azt jelöli, hogy az adott ezredet hanyadikként alapították meg az 5 ezred közül:
* Grenadier Guards - egyenletesen, egymástól azonos távolságban
* Coldstream Guards - a gombok párosával vannak elhelyezve
* Scots Guards - a gombok hármasával vannak elhelyezve
* Irish Guards - a gombok négyesével vannak elhelyezve
* Welsh Guards - a gombok ötösével vannak elhelyezve

Fernando Losada Rodríguez, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Magát a Királyi Gárdát 1660-ban alapították a királyi család és palotáik védelmére, egészen pontosan akkor, amikor a korábban kivégzett I. Károly fia II. Károly néven a trónra került, tehát a kérészéletű köztársaságból újra monarchia lett a szigeten.

Őfelsége a mindenkori uralkodó a Household Division (azaz szabadfordításban a Palotaőrök) minden ezredének a vezérezredese.

fotó Biljana Jovanovic from Pixabay

A katonák egyenruháján látható kitüntetések a szolgálati éveket és a teljesített bevetéseket jelölik, ugyanis akik a palotáknál teljesítenek szolgálatot időnként egyéb egységeknél is szolgálatba állnak, ha a vezénylésük úgy kívánja.

A gyalogos egységekkel a következő királyi helyszíneken találkozhattok:
* Buckingham Palace
* Tower of London
* Clerance House
* St James Palace
* Windsor Castle
* Edinburgh Castle
* Balmoral Castle

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

borító kép: 42Pies, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons